maandag 18 juli 2011

Koude handen en nek- en schouderklachten oplossen

Koude handen en nek- en schouderklachten oplossen


Vooral tijdens drukke tijden met veel stress komt het vaak opzetten. En dan vooral aan het einde van de dag. Pijn in nek en schouders. Als je geluk hebt is het de volgende dag weer weg maar heb je pech dan blijft het de hele tijd aanwezig. Daarbij heb je ook steeds koude handen die misschien tijdens een wandelingetje wel weer warm worden maar zodra je achter je pc kruipt worden ze weer koud.

Oorzaak is een constante verhoogde spanning op de nek- en schouderspieren. Ook als je niet achter de pc zit. Op het moment dat je achter de pc of laptop kruipt neemt de spanning nog verder toe maar ook tijdens het dagelijks leven is de spanning verhoogt. Vaak wordt dit in stand gehouden door de manier waarop je beweegt. De nek- en schouderspieren worden bij bijna alle bewegingen overmatig gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld dat  bij armbewegingen de nek- schouderspieren gebruikt worden terwijl eigenlijk de armspieren het zouden moeten doen. Omdat het bewegen van de armen een geautomatiseerd patroon is gebeurt dat dan bij alle armbewegingen. Dus bij het autorijden, afwassen, computeren, krant lezen etc.

Maar hoe ontstaan de koude handen? De bloedvaten naar de arm lopen door de nek- schouderspieren , onder het sleutelbeen en door de oksel. Op het moment dat de nekschouderspieren ‘overspannen’ zijn zal de druk op de bloedvaten toenemen. Doordat de schouder niet meer helemaal op de juiste plaats ligt kan de ruimte onder het sleutelbeen en in de oksel verkleint raken. Op deze manier kunnen de bloedvaten richting de arm gedeeltelijk afgekneld raken. Met als gevolg een combinatie van pijnlijke nekschouderspieren en koude handen.

Omdat de oorzaak van dit probleem zit in de manier van bewegen is het probleem ook op te lossen door beter te leren bewegen. Iemand die zijn nekspieren gebruikt om de armen te bewegen zal weer moeten leren om zijn armspieren op de juiste manier te gebruiken.

Je kunt zelf checken of je je arm goed gebruikt. Probeer maar eens uit of je schouder ontspannen blijft als je iets van je bureau pakt. Als je schouder meebeweegt gebruik je je nek,- schouderspieren. Misschien lukt het je zelf wel om je nekspieren ontspannen te houden maar als het niet lukt kan het verstandig zijn om er eens goed naar te laten kijken door een professional. Over het algemeen is er ook weer een oorzaak waarom je nekspieren de armbeweging hebben overgenomen. Dit kan bijvoorbeeld zitten in de manier waarop je je wervelkolom beweegt. En dat is vaak moeilijk om zelf te achterhalen.  (Bron: Interfysiek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten