dinsdag 26 juli 2011

Pootjes toetsenbord in- of uitklappen

Pootjes in of uit?

Een vaak aan ergonomen gestelde vraag is: ‘moet ik de pootjes van mijn toetsenbord inklappen of niet?’ Bij het beantwoorden van deze vraag is het allereerst belangrijk om erop te wijzen dat het een relatief klein punt is. Het is geen cruciaal aspect om een goede ergonomische werkplek te kunnen creëren. Veel belangrijker is de zithouding, afdoende afwisseling, voldoende beweging etc. Maar nu dan die vraag: ‘pootjes in‐ of uitklappen?’


Sinds begin jaren tachtig zijn de pootjes onder een toetsenbord verplicht. In de ISO norm (ISO 9241‐410) is vastgelegd dat het toetsenbord aan de achterkant in hoogte instelbaar moet zijn. De reden in die tijd was waarschijnlijk dat men gewend was om op hoogte te typen, zoals bij typemachines. Sindsdien worden de meeste toetsenborden met pootjes uitgevoerd.

De eerder genoemde ISO norm geeft aan dat:

De achterkant van het toetsenbord instelbaar moet zijn, de daardoor verkregen hellingshoek moet tussen de 0 en 15° liggen, maar aanbevolen wordt dat deze tussen 5 en 12° ligt.
De hoogte van het toetsenbord ter hoogte van de middelste rij mag niet meer dan 3 cm bedragen.
Wat zijn nu de voor‐ en nadelen van het uitklappen pootjes?
Hierbij is het belangrijk een onderscheid te maken in personen die ‘blind’ kunnen typen en niet blind kunnen typen (met twee vingers).
Voor de niet ‘blind’ typers is het voordeel van uitgeklapte pootjes dat ze de toetsen beter kunnen zien. Nadelen heeft het uitklappen van de pootjes voor hen niet.
Bij personen die blind typen ligt dit anders, zij kijken tijdens het typen niet naar de toetsen en de pootjes hoeven hiervoor niet uitgeklapt te worden. Bij uitgeklapte pootjes bestaat het gevaar dat de polsen te ver achterover gekanteld worden, zie afbeelding.
Daarom kunnen zij het de pootjes het beste ingeklapt houden en een relatief dun toetsenbord gebruiken. Er zijn zelfs diverse onderzoeken gedaan waarbij een positief effect gemeten is wanneer het toetsenbord achterover gekanteld wordt (negatieve neiging).

Conclusie:
Niet blind typers: eventueel uitklappen, maar moeten ervoor zorgen dat de hellinghoek niet groter is dan 15°.  Blind typers: kunnen de pootjes het beste ingeklapt laten.

Bron: Hugo Bos (Bakker Elkhuizen) plaatje en foto (Bakker Elkhuizen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten